sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

君はいつもひとりじゃない

Anteeksi kuollut blogi, mutta nyt vihdoin keksin bloggaamisen aihetta. Törmäsin nimittäin todella mukaviin OVA-tuotoksiin vain 22-vuotiaalta Soubi Yamamotolta. Kuvaspämmivaroitus.

Kono Danshi, Uchuujin to Tatakaemasu.  
(This Boy Can Fight Aliens)

Arikawa ja Kakashi

Olin nähnyt monta kertaa Kono Danshi, Uchuujin to Tatakaemasun (tuttavallisemmin Konodan) promokuvan kiinnittämättä siihen enempää huomiota, mutta tänään sattumalta törmäsin kyseiseen OVAan MALissa ja kiinnostuin siitä. Konodan on luokiteltu shounen aiksi, vaikkakin se onkin todella, todella vähäistä.

Avaruusoliot ovat valloittaneet Maan. Ainoa henkilö, joka pystyy taistelemaan näitä olioita vastaan on nuori Kakashi. Kakashi ei muista mitään elämästään ennen kuin Arikawa löysi hänet. Ainoa muisto menneisyydestä on rikkinäinen kännykkä.

Kakashi asuu yhdessä Arikawa ja Shiron kanssa, jotka työskentelevät avaruusolioiden vastaisessa yksikössä. Joka päivä Kakashi taistelee avaruusolioita vastaan. Eräänä päivänä Kakashi alkaa miettiä, mitä tapahtuisi jos hän häviäisi avaruusolioille. Selviäsikö maailma ilman häntä? Mitä jos kukaan ei kaipaakaan häntä? Jos ketään ei ole enää odottamassa häntä, elääkö hän turhaan?

"Mitä jos en ole saanut ainuttakaan viestiä?"
Ulkonäöltään Konodan on hyvin persoonallinen, ja se varmasti jakaa mielipiteitä. Toiset ylistävät Konodanin taidetta taivaisiin ja toiset se taas varmaan karkottaa luotaan. Piirrostyyli on hyvin huoleton ja mangamainen (Yamamoto halusi kuulemma alunperin tulla mangakaksi). Animaatio muistuttaa pala-animaatiota, mutta erillaisilla tekstuureilla ja efekteillä on Konodanista saatu oikein mukavan raikkaan näköinen. Konodan on oikeanlainen sekasoppa, kun irtokarkkiväriskaalan lisäksi hahmojen puhetta väritetään erilaisilla puhekuplilla ja taustoilla tanssivilla teksteillä.

Äänimaailman puolesta Konodan on oikein rikas. Ääniefektit (kuten käänykän putoaminen) ovat mukavan realistisia. Musiikki on aika pieneleistä, mutta päihittää 6-0 keskiverto-OVAn.
Kakashin seiyuuna toimii Ryouhei Kimura, Arikawana Toshiyuki Toyonaga ja Shirona Daisuke Hirakawa. Kukaan heistä ei ole aivan tajuttoman kuuluisa, mutta se juuri luo OVAlle persoonallisuutta. Hahmot eivät kuitenkaan ole kauhean ihmeellisiä, varsinkaan Arikawa, joka on kuin Durarara!!:n Mikadon klooni.

Shiro tahtoo muuttaa Kakashin maailmankuvaa.
Koko OVA kestää noin 28 minuuttia. Kokonaisuudessaan Kono Danshi, Uchuujin to Tatakaemasu. on todella kaunis, uniikki ja suloinen ilmestys. Ja pohjoisamerikkalaiset saavat nauttia pian tästäkin ihanuudesta, sillä Konodanin lisensoi rapakon takana Sentai Filmworks.


Robotica * Robotics

Tämä 10-minuuttinen OVA kertoo kahdesta robotista, Harusta ja Natsusta, jotka pohtivat rakkauden merkitystä.

Haru ja Natsu

Haru ja Natsu elävät yhdessä Masa-san -nimisen tiedemiehen kanssa. Haru ja Natsu ovat jo kertaalleen tulleen hylätyiksi, ja Natsu pelkää Masa-saninkin hylkäävän heidät. Saisivatko he selville rakkauden merkityksen, jos he olisivat ihmisiä?

Myös Robotica * Robotics on myös luokiteltu shounen aiksi. Kuten Konodanissakin, sen voi melkein sivuttaa vain viattomana ystävien välisenä välittämisenä. Robotica on aivan pikkuriikkisen synkempi, ja se on luokiteltu myös psykologiseksi animeksi.


Robotica * Robotics on ilmestynyt ennen Konodania, mutta se julkaistiin yhdessä Konodanin kanssa. Robotican taide on silti minusta jopa huolitellumpaa kuin seuraajansa. Kummatkin ovat kuitenkin ilmapiiriltään, animaatioltaan ja värimaailmaltaan samanlaiset.

Suosittelen Soubi Yamamoton tuotoksia sellaisille, jotka haluavat katsoa jotain erilaista tai pitävät Makoto Shinkain tuotannosta. Juuri Shinkain tuotanto kuulemma tekikin Yamamotoon vaikutuksen.

Yamamotolla on myös pieni kasa kaikennäköisiä pariminuuttisia videoita, joita voi tarkastella hänen YouTube-kanavaltaan. Tuo Ra/Radio Noise*Planet oli ihan söpö. Sekai Kei Sekai Ron kannattaa myös katsoa. Ei se ole yhtään erillainen kuin nuo muutkaan, mutta sillä Yamamoto voitti tietokoneanimointi-kilpailun vuonna 2009. Sieltä voi katsoa myös Robotica * Roboticsin. Ilman subeja tietty, mutta loistavalla laadulla.

Saamme luultavasti pian nauttia lisää Yamamoton ihanaa taidetta, sillä Kono Danshi, Ningyo Hiroimashita (This Boy Has Picked Up a Merman) -niminen animeprojekti on kuulemma työn alla. Ja trailerin perusteella oikein upea anime on taas tulossa!

"Vietän kaikki päiväni pohtien, mitä rakkaus on."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti