keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Leffoja Aasiasta, osa 2/4: ahdistavia jännäreitä

Ja näin jatkuvat leffaesittelyni, tällä kertaa vähän psykologisemmissa ja ahdistavemmissa merkeissä. Tässä siis neljä - miksinäitänytsanoisi - trilleriä(?). Yritin saada joukkoon mukaan vielä yhden elokuvan, mutta mitään sopivaa ei löytynyt, joten tyydytään sitten neljään. Korealaisia leffoja olisi kyllä ollut, mutta niitä on jo muutenkin ylivoimaisesti eniten... Ja tämä postaus on nyt jo ties kuinka vanha ja homehtunut tuolla luonnoksissa kauan, joten oli saatava tämä pian valmiiksi :D Mutta nyt asiaan:

The Man From Nowhere (Ajeossi/2010/Korea)


So-mi (Kim Sae-ron) asuu yhdessä heroiiniriippuvaisen äitinsä kanssa, mutta pakenee aina silloin tällöin naapurissa asustavan miehen luo. Kyseinen mies, Tae-sik (Won Bin), on entinen salaisten operaatioiden agentti, joka traagisen onnettomuuden tapahduttua on jättänyt työnsä, erakoitunut ja pyörittää nykyään panttilainaamoa. So.min äiti tuo kameralaukkunsa panttilainaamoon, mutta laukku ei sisälläkään kameraa, vaan varastettuja huumeita. Kun huumekauppiaat tulevat hakemaan omaisuuttaan, he kidnappaavat So-min ja tämän äidin. Tae-sik tuntee velvollisuuden pelastaa heidät, mutta hän sekaantuu samalla huumekauppiaiden ja gansterien maailmaan.

Siinäpä vasta vaikuttava elokuva. En tiedä mitä muuta pitäisi sanoa. Raakuudestaan huolimatta juoni oli todella hieno. Ja Won Bin todellakin ansaitsee kehunsa.

Leffa oli kyllä sellainen tykitys toimintaa, tappeluita ja verta, että aivan varmasti heikompaa hirvittää. Mutta jos pitää ahdistavista ja toiminnallisista elokuvista, niin mikäs siinä. Korealaiset osaavat tuottaa niin hyviä toimintaelokuvia, että oikein hävettää, miksi tälläsiä mestarietoksia ei ole julkaistu Suomessa. Tosin Suomessa leffa olisi kyllä saanut K-18 -lätkän kotelonsa kylkeen.

Confessions (Kokuhaku/2010/Japani)


Ala-asteen opettajan Yuuko Moriguchin (Takako Matsu) tytär Manami löydetään koulun uima-altaasta kuolleena. Vaikka poliisit uskovat tapahtuman olleen onnettomuus, on opettaja Moriguchi varma, että kyseessä on murha - murha, jonka syyllisiä ovat kaksi hänen oppilastaan. Kostaakseen Moriguchi juottaa näille kahdelle oppilaalle maitoa, johon on sekoitettu HIV-positiivista verta.

Elokuvassa kerrotaan monen henkilön näkökulmasta ja millaisia seurauksia tapahtumilla on kunkin elämiin, ja mikä sai henkilöt käyttäytymään kuten käyttäytyivät. Päähekilöinä Moriguchin lisäksi ovat kolme luokan oppilasta, yhden oppilaan äiti, sekä yliposistiivinen uusi opettaja. Yksinkertaisesti sanottuna elokuva kertoo hyvin monitahoisesta koston kierteestä.

Rakastuin elokuvan tunnelmaan. Sitä on vaikea kuvailla sanoin, mutta missään tavallisessa elokuvassa ei sitä voi kokea. Jo ensiminuuteilla tajuaa, että nyt on kyse jostain hienommasta. Kun aloin katsomaan elokuvaa, en voinut edes aavistaa pelkän esittelyn perusteella, millainen elokuva oli kyseessä. Yllätyin kyllä positiivisesti.
Todellinen mestariteos, vaikkei ehkä kaikista nautittavin sellainen. Toivottavasti löydän tämän dvd:n Lontoosta marraskuussa, kun HMV:n nettisivuilta tämä ainakin löytyy~

The Crucible (Dogani/2011/Korea)


Tunnetaan myös nimellä "Silenced".

Uusi opettaja Seoulista palkataan Mujinin kaupungin kuuroille ja mykille tarkoitettuun kouluun. Uusi opettaja In-ho (Gong Yoo) ihmettelee oppilaiden etäisyyttä ja hiljaisuutta, kunnes saa tietää koulun todellisen salaisuuden. Koulun rehtori ja opettajat käyttävät lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Eikä siinä kaikki: pian Inho ja ihmisoikeusaktivisti Ye-jin (Jung Yoo-mi) saavat huomata, että poliisi, lakimiehet, kirkot - kaikki, yrittävät parhaansa piilottaakseen tapahtumat.

Kaikista surullisin asia elokuvassa on se, että se on tehty romaanin pohjalta, joka perustuu tositapahtumiin. Paikka ja henkilöt eivät tietenkään pidä paikkaansa, mutta Koreassa on ollut tälläinen lapsia hyväksikäyttävä koulu, jonka opettajat eivät saaneet kummoisia tuomiota oikeudessa. The Crucible julkaistiin protestina sille, ja jotta ihmiset saisivat tietää enemmän tapahtumista. Elokuva tosiaan herätti paljon keskustelua ja huomiota, ja kiitos sen koulu lakkautettiin, sekä uusissa oikeudenkäynneissä koulun ylläpitäjä sai 12 vuoden vankilatuomion kahta teini-ikäistä tyttöä kohtaan suuntautuneista seksuaalisista lähestymisistä. Toivottavasti tuomioita jaetaan vielä lisää ja vastaavia tapauksia voidaan välttää tulevaisuudessa. Kaikenkaikkiaan hyvin surullinen ja raskasteemainen elokuva, mutta katsomisen arvoinen sellainen.

Rough Cut (Yeonghwaneun yeonghwada/2008/Korea)


Tunnetaan myös nimellä "A Movie is a Movie".

Su-ta (Kang Ji-hwan) on heikkohermoinen näyttelijä, joka näytellessään tappeluita innostuu liikaa ja lopulta hakkaa vastanäyttelijänsä. Ura näyttelijänä on vaakalaudalla, eikä mistään löydy näyttelijää Su-tan pariksi. Gansteri Gang-pae (So Ji-sub) on taas haaveillut näyttelijän urasta koko elämänsä. Su-ta siis turvautuu viimeiseen oljenkorteensa ja pyytää Gang-paeta vastanäyttelijäkseen. Mutta tällä kertaa ei tarvita stunttimiehiä, vaan miehet tappelevat aidosti kameran edessä.

Hyvin vaikuttava leffa. Elokuvassa on sotkettu hienosti yhteen elokuvaa ja todellisuutta: esimerkiksi elokuvan oikea staffikin on päässyt näyttelemään elokuvan staffia. Näyttelijät lukevat Rough Cut'in käsikirjoitusta ja staffit kantelevat sitä mukanaan. Myös päähenkilöiden nimet, Su-ta ja Gang-pae ovat parodiaa: Su-ta tulee sanasta "star" joka taas viittaa (elokuva)tähteen ja Gang-pae tarkoittaa melkein kirjainmellisesti gansteria. Varautukaa mindfuckkiin.

//EDIT Ai niin,  seuraavalla kerralla luvassa komedioita! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti