sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Leffoja Aasiasta, osa 4/4: SUPER DUPER FINALE

Tällä kertaa en keksinytkään mitään aihepiiriä josta leffoja valikoisin, joten päätin tehdä postauksen, jossa esittelen kaikki aikaisempiin postauksiin sopimattomia ja postauksien jälkeen katsomiani leffoja, ja vielä mahdollisimman erilaisia sellaisia. Tähän postaukseen keräsin myös vähän enemmän elokuvia. Toivottavasti en tehnyt tätä postaussarjaa aivan turhaan ja olette löytäneet jotain kivaa katsottavaa :D

Quick (Kwik/2011/Korea)

Julkaistu länsimaissa nimellä "Adrenaline Rush".

Han Ki-su (IHQ Lee Min-ki) on nopeudestaan tunnettu moottoripyörälähetti. Moottoripyörät ovat aina olleet Ki-sun (omg mikä nimi x'>) intohimo; vielä kuusi vuotta sitten hän kuului Seoulin kuuluisimpaan pyöräjengiin. Eräällä Ki-sun keikalla hänen pitäisi viedä tyttöbändin jäsen live-esitykseen. Neitonen ei olekaan kukaan muu kuin Ki-sun exä, Chun-sim (Kang Ye-won). Tekiessään lähtöä saa Ki-su puhelun. Mysteeriääni käskee Ki-sua kuljettamaan pommeja käsketyihin kohteisiin, uhaten räjäyttää Chun-sim kypärään kytketyllä pommilla jos homma ei kulje. Ja tästä alkaa epätoivoinen kisa aikaa ja poliiseja vastaan, tapahtumapaikkana tietenkin Seoulin kiireinen keskusta.

Katsoin tämän leffan pitkästä aikaa uudelleen, kun sain ostettua sen Lontoosta. Ah, niin ihana leffa~ Täynnä rämäpäistä toimintaa, räjähdyksiä ja huutoa. Ihme kyllä brittijulkaisusta puuttui kokonaan yksi kohta elokuvasta, nimittäin kohtaus Ki-sun menneisyydestä. Mikä liekään syy tälle. :(

Niin kuin siskoni asian hienosti ilmaisi, on tämä minustakin juuri sellainen korealainen elokuva, josta tykkään. Elokuva nauratti oikeasti vielä toisellakin katsomiskerralla ja lopetuskin oli hilpeä :)


The Secret That Cannot Be Told (Bu neng shuo de mi mi/2007/Taiwan)

Tunnetaan myös ihan vain nimellä "Secret".

Ensimmäinen katsomani taiwanilainen leffa! Tykkäsin siitä ja todellakin sain hyvän alun tutustuessani maan elokuvatuotantoon.

Erikoisen leffasta tekee se, että se on kuuluisan taiwanilaisen laulaja/näyttelijä Jay Choun ensimmäinen ohjaustyö (Jay näyttelee myös itse elokuvassa), se on voittanut kolme ehdokkuutta kuudesta Taiwanin 44. Golden Horse Awardissa, sekä ollut ehdolla parhaaksi aasialaiseksi elokuvaksi Hong Kongin elokuvafestivaaleilla vuonna 2008. Aika menestynyt leffa, siis.

Taidokas pianisti Xiang Lung (Jay Chou) vaihtaa koulua kuuluisaan musiikki- ja erityisesti pianopainoitteiseen lukioon. Ensimmäisenä päivänään kierrellessään koululla hän kuulee salaperäisen melodian, ja sen johdattelemana tapaa hylätyssä soittohuoneessa Xiao Yun (Kwai Lun Mei). Kaksikko ystävystyy, mutta Xiao Yu ei silti Xiang Lungin pyynnöistä huolimatta opeta hänelle soittamaansa kappaletta, sillä se on salaisuus. Xiang Lung ja Xiao Yu viettävät päivänsä soittaen yhdessä pianoa ja nauttien musiikista ja aina koulupäivän jälkeen Xiang Lung heittää Xiao Yun kotiinsa pyörällään.
Xiao Yu on poissa koulusta usein, syynään muka soittamisen treenaaminen. Mutta kun Xiao Yu katoaa kuukausiksi, tajuaa Xiao Lung jonkin olevan pielessä. Ainoa keino saada tytön katoaminen selville on selvittää Xiao Yun soittaman kappaleen salaisuus.

Secret on aivan tajuttoman kaunis ilmestys niin visuaalisesti kuin soundtrackiltaankin. En kai ollut lukenut leffan kuvausta kunnolla (älkää kuitenkaan lukeko Wikipedian artikkelia leffasta, nimittäin se sisältää hyvin olennaisia spoilereita) tai jotain kun järkytyin sitä katsoessani jonkin verran loppupuolen käännekohdasta. Varautukaa siis. Mutta muuten oikein ihana leffa. Kakkososa on kuulemma suunnitteilla, lieneekö se sitten hyvä vai huono asia.

Heavenly Forest (Tada, kimi wo aishiteru/2006/Japani)


Heavenly Forest muistutti minusta paljon I Give My First Love You'ta. Japanilaiset todellakin taitavat surullisten rakkaustarinoiden kertomisen.

Valokuvausta harrastavalla Makotolla on ensimmäinen päivä yliopistossa, mutta hän päättää jättää väliin avajaisseremonian. Makoto (Tamaki Hiroshi) on aina ollu ujo ja vältellyt ihmisseuraa käyttämänsä erikoisenhajuisen haavasalvan takia. Avajaisseremonian aikana hän tapaa pienen ja lapsellisesti käyttäytyvän Shizukun (Miyazaka Aoi), ja heidän välilleen syntyy hiljalleen jonkinmoinen ystävyys. Shizuku innostuu Makoton valokuvausharastuksesta, ja he viettävät aikansa valokuvaten läheisessä metsässä. Shizuku on kateellinen samaa yliopistoa käyvälle Miyukille (Kuroki Meisa), johon Makoto on kiinnostunut. Shizuku jatkuvasti vihjaa Makotolle mieluummin valitsevan hänet, sillä hänestä kasvaisi vielä kaunis nainen ja Makotoa kaduttaisi jälkeenpäin. Makoto ei kuuntele Shizukua, mutta tämän syntymäpäivänä Shizuku pyytää heitä ottamaan metsässä kuvan heistä suutelemassa, ja sellaisen he myös ottavat. Pian tämän jälkeen Shizuku katoaa, jättäen hämmentyneen Makoton jälkeensä.

Minä pidin elokuvasta oikein paljon. I Give My First Love to You'sta pitäneet pitävät varmasti myös tästä. Leffan katsomisesta on jo kauan, joten en muista paljon mitään muuta kuin että se oli hyvä ja itkin sitä katsoessani :'D

Secret Reunion (Uihyeongje/2010/Korea)

Tunnetaan myös nimillä "Brothers" ja "Blood Brothers".

Ah, Secret Reunion edustaa juuri sitä toista puolta tykkäämistani korealaisista leffoista. Ei sekään ole kuitenkaan aivan kaikista synkin ja kamalin mahdollinen, mutta juuri siksi ihana. On kyllä niin hieno elokuva, että...

Lee Han-gyu (Song Kang-ho) on NIS'in agentti, joka jahtaa pohjoiskorealaisia vakoojia. Han-gyun ura poliisivoimissa ei ole mennyt ihan putkeen, joten tällä kertaa hän haluaa saada kunnian vakoojien kiinnisaamisesta, eikä ilmoita vakoojista saamiaan tietoja päämajaan, vaan lähtee oman yksikkönsä kanssa uudelle murhapaikalle. Hän toimii itsekkään omapäisesti ja operaatio epäonnistuu. Han-gyu erotetaan, mutta hänen onnistui saada selville vakoojien henkilöllisyydet. Vuosia myöhemmin, nyt yksityisenä etsivänä, Han-gyu kohtaa jälleen toisen vakoojista. Han-gyu tarjoaa miehelle töitä, muka tietämättä miehen oikeaa taustaa. Mutta petturiksi leimattu vakooja Song Ji-won (Kang Dong-won) tietää tarkalleen, kuka Han-gyu on. Hän kuitenkin tarttuu tarjoukseen löytääkseen vanhan pomonsa ja puhdistaakseen maineensa. Kuinka onnistuu miehien yhteinen taival ja kauanko miehien oikeat päämäärät pysyvät salassa?

Secret Reunion oli Koreassa vuoden 2010 toiseksi katsotuin elokuva yli 5 miljoonalla myydyllä elokuvalipulla ja se pääsi siten myös Korean menestyksekkäimpien leffojen joukkoon. Ja leffa on todellakin katsomisen arvoinen!

Hua Mulan (2009/Kiina)


Jo ihan pienestä asti olen tykännyt todella paljon Mulanin tarinasta, puhumattakaan siitä Disney'n elokuvasta. Vuoden 1998 Mulan on edelleenkin paras Disney'n leffa mitä tiedän. Kiinan näytelty versio Mulanin tarinasta oli kuitenkin arvattavasti täysin erilainen.

Kaikki nyt tietävät lengendan Mulanista. Hua Mulan eli muinaisessa Kiinassa (joskus vuosina 386-534), ja lähti armeijaan sairaan ja vanhan isänsä puolesta. Mulan tekeytyi mieheksi 12:sta vuodeksi, ja noina vuosina kipusi korkeisiin virkoihin. Mulan kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta mitään palkintoa töistään, vaan palasi kotikyläänsä.
Tässä versiossa ei Mulanin tukena armeijassa ole Mushu, eikä elokuvan pääteema ole ystävyys ja luottamus. Mulanin (Zhao Wei) tukena toimii vanha ystävä Xiao Hu (Jackie Chanin poika Jaycee Chan) ja aika pian myös Wentai (Chen Kun) joka on siis vähän niin kuin Li Shang Disney'n versiosta. Vaikka Mulan on taitava soturi, tajuaa Wentai hänen olevan liian herkkä ja muihin kiintyvä ollakseen kunnon johtaja. Mulan oppii traagisella tavalla sodan merkityksen, mutta lienee siitä jotain hyötyäkin.

Leffa oli ehkä hitusen tylsä, mutta silti mielenkiintoinen. Zhao Wei näytteli loistavasti ja Chan Kunkin vaikutti varsin ammattitaitoiselta. Ei ollenkaan hassumpi elokuva, ainakin se yllätti oletukseni.

Starry Starry Night (Xing kong/2011/Taiwan&Kiina)


Starry Starry Night jatkaa Secretin jalanjäljissä häikäisevällä visuaalisuudellaan. Ovatko kaikki taiwanilaiset elokuvat näin kauniita? Minulla oli jopa vaikeuksia tuon viereisen kuvan valitsemisessa, kun leffajulisteestakin on niin monta kaunista versiota.

Elokuva kertoo 13-vuotiaasta Xiao Meista (Xu Jiao), joka ensin asui isovanhempiensa luona vuorilla, mutta on nyt muuttanut kaupunkiin vanhempiensa luo. Hänen vanhempansa riitelevät jatkuvasti ja Mei tuntee olonsa unohdetuksi. Niinpä Mei on luonut itselleen aivan oman mielikuvitusmaailmansa.
Eräänä iltana Mei näkee naapuritalon ikkunassa pojan (Lin Hui Min), jota hän ei ole ennen nähnyt. Seuraavana päivänä kyseinen poika, nimeltään Jay, tulee hänen luokalleen. Mei ja Jay ystävystyvät, ja yhdessä he pakenevat kurjia kotiolojaan mielikuvituksen siivin. Starry Starry Night on tarina Mein ja Jayn seikkailusta ja kasvamisesta.

Elokuvan kantavina teemoina ovat palapelit ja van Goghin maalaus, jonka mukaan elokuva on saanut nimensä. Elokuva on, jo niin kuin sanoin, visuaalisesti hyvin häikäisevä, mutta niin myös musiikiltaan. Elokuvan teemakappale, Mayday-yhtyeen Starry Sky, on todella kaunis. Mutta kyllä minun taas täytyy kehua tätä elokuvaa vielä hieman enemmänkin, sillä 14-vuotiaat näyttelijät olivat l-o-i-s-t-a-v-i-a. Xu Jiao näytteli loistavasti ja Lin Hui Min tai lyhyemmin Eric Lin oli taas kaiken lisäksi syötävän söpö.

Rurouni Kenshin (2012/Japani)


Tätä kirjoittaessani olen vieläkin aivan fiiliksissä, sillä katsoin leffan juuri äsken, JA SE OLI MAHTAVA. Paras näkemäni japanilainen elokuva, oikeasti. Rurouni Kenshin ei ole minulle edes entuudestaan tuttu; en ole lukenut alkuperäistä mangaa enkä katsonut animea, mutta tämä elokuva oli vain jotain niin eeppistä.

Rurouni Kenshin kertoo Himura Kenshinistä (Satou Takeru), joka vuosia sitten tunnettiin 'Hitokiri Battousaina', legendaarisena salamurhaajana. Nyt Kenshin on jättänyt entisen itsensä ja elää pelkkänä vaeltelijana kantaen mukanaan vain vaaratonta käänteisteräistä katanaa. Eletään Japanin Meiji-kauden alkua, jolloin Japaniin tulvii länsimaista kauppatavaraa ja aatteita. Eräänä päivänä Kenshin tapaa isänsä jalanjäljissä dojoa pyörittävän Kamiya Kaorun (Takei Emi) ja tajuaa monien ihmisten tarvitsevan hänen apuaan.

Siis tämä elokuva on yksi eeppisimmistä koskaan näkemistäni. Kenshinin hahmo on ihana ja loistava, ja Satou Takeru oli loistava valinta tähän rooliin. Hyviä ja mielenkiintoisia hahmoja oli niin paljon! Ja ne toimintakohtaukset - ah, ne olivat niin upeita... Luulin että noin täydellisiä taisteluita on vain animessa. Ja se musiikki... OMFG kattokaa tämä niin ymmärrätte ASDFGHJKL;LJK. ja vielä kirsikkana huipulla tässä eeppisyyden kakussa on ONE OK ROCKin The Beginning elokuvan teemabiisinä.


Leffoja Aasiasta -sarja päättää matkansa tähän, mutta elokuvista tulen vielä tulevaisuudessa kuitenkin kirjoittelemaan aina kun joku mielenkiintoinen teos tulee vastaan :3

2 kommenttia: