sunnuntai 10. helmikuuta 2013

你听不听到 我还在听耳机


Olen tässä parin viikon aikana tutustunut sitten paremmin Mandopopiin, eli siis mandariinikiinaksi laulettuun popmusiikkiin. Aiemmin olen kuunnellut vain Hangengia ja TimeZia ja muutamaa biisiä parilta randomilta esittäjältä, sekä tietenkin EXO-M:ää ja Suju-M:ää. Löysin kuitenkin sattumalta oikein kivan artistin ja coolin ryhmän Taiwanista, joihin olen aivan rakastunut, ja haluan jakaa tätä ihanaa musiikkia lukijoilleni :D Mutta pohjustetaanpa ensin vähän postauksen aihetta.
Hangeng ja MTV:n Best Worldwide Act 2012 -palkinto.

Mandopop on siis todella lähellä sitä meille tuttua Kpoppia, eli sellaista hyvin 'electronista poppia' ja tuttua yhtiö- ja idolitoimintaa. Kpopin kuuntelijoille luontaisesti ehkä tutuin Mandopop-laulaja on Super Juniorin ex-jäsen Hangeng (韩庚), joka on lähtönsä jälkeen luonut menestyneen soolouran Kiinassa ja kuuluu maan tunnetuimpiin artisteihin. Kiinan omat julkkikset ovat kansalaistensa parissa vähintäänkin yhtä kovaa huutoa kuin korealaiset omassa maassaan, mutta Kiinan 'eristäytyneisyys' hämää. Kiinan kansantasavalta on estänyt YouTuben, joten virallisia kanavia ei sivustolta löydy. Kiinalla on omat videosivustonsa. Eri juttu on kuitenkin Taiwanin, tai Kiinan tasavallan, kanssa, joiden artisteilta viralliset kanavat YouTubesta löytyvät. Kiinaksi laulavien poika- ja tyttöbändien suosio on myös nousussa.
En nyt vieläkään ole aivan perillä kaikesta Mandopopiin liittyvästä, mutta aika lailla tutun tuntuinen meininki menossa. Mandopop ei vielä ole kauhean tunnettua Suomessa, mutta juuri tätähän varten blogini on olemassa >:D
Cpop on meille varmaankin tutumpi käsite kiinalaisesta musiikista, mutta mitä nyt itse uskoisin, tarkoittaa se yleisesti kaikkea eri kiinan murteilla laulettua musiikkia. Cpopin 'alagenrejä' ovat siis juuri Mandopop, Cantopop ja Taipop jne.
Kuuluisa taiwanilainen artisti, näyttelijä ja ohjaaja Jay Chou.
On vaan pakko sanoa, että olen jo nyt koukussa! Kiinan kieli on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta nyt heräsi todellinen kiinnostus. Kiinaa ei kuitenkaan tunneta maailman helpoimpana kielenä, mutta ihan nättiähän se on :)

Ensimmäinen kuulemani kiinankielinen kappale taisi olla Super Junior-M:n Perfection. Rakastuin jo silloin kieleen, mutten jaksanut tutustua muuhun kiinankieliseen musiikkiin. Nautin suuresti eksoottisilla kielillä lauletusta musiikista ja kiinahan sopii hyvin japanin ja korean jatkoksi. Kiina on kyllä todella kaunis kieli! En kyllä osaa sanoa, kuinka hyvin korealaiset sitä ääntävät, but what the hell:

Ensimmäinen kosketus oikein kunnon kiinalaiseen musaan kävi tietenkin Hangengin kautta, kun herranen julkaisi albuminsa hope in the darkness. Valehtelematta levyn kaikki kappaleet ovat hyviä, mutta annetaanpa esimerkkinä Clown Mask:

Olen yrittänyt etsiä hyvää kiinalaista musiikkia jo aiemminkin onnistumatta, mutta löysin pari viikkoa sitten sattumalta taiwanilaisen miesartistin nimeltä Show Luo (羅志祥) ja ensimmäinen kuulemani biisi Over the Limit onkin sattumalta mm. kahden suomalaisen säveltämä!

Minä ainakin rakastuin biisiin heti! Ehkä vähän totuttelua se kaipaa, mutta oikein tarttuva ja mahtipontinen kappale. Show Luo on todella kuuluisa artisti Taiwanissa, mutta en tiedä vielä herrasta oikein mitään. Show'n tanssitaitoja ylistetään maasta taivaisiin, mutta en vielä ole nähnyt herrassa mitään kauhean poikkeavaa talenttia, on hän hyvä muttei niiiiin hyvä. Tällä hetkellä Show'lla on päällä maailmankiertue (minkä lie kokoinen mahtaakaan olla) ja kuulemma jotain konflikteja on jonkun muun julkkiksen kanssa.
Toinen oikein ihana kappale Show'lta on 鬧翻天 (Nao Fan Tian), jonka englannin kielistä nimeä en kyllä ole vielä saanut selville. Musiikkivideo on ihanan värikäs ja sen tarina on hauska, enkä voi katsoa tai kuunnella sitä hymyilemättä.

Heti Show'n jälkeen klikkasin sattumalta YouTubessa musiikkivideota ryhmältä JPM, ja videon nimi on 365天, eli 365 Days. Antaa videon puhua puolestaan:

Ensin ajattelin, että "juu ihan ok biisi", mutta ajattelin, että "kuunnellaan nyt kun kumminkin alan tykätä siitä", ja niin kävi. Rakastan tätä biisiä tosi paljon ja musiikkivideota vielä enemmän. Videon tanssikoreografia on tietenkin se suurin syy, mutta en voi olla mainitsematta poikien komeita naamoja. Olen aivan rakastunut JPM'ään ♥ Kolmikolla on monia hyviä biisejä, kuten ylisöpö Singing 4 Love, eeppinen Moonwalk, tarttuva Never Give Up ja musiikkivideoista uusin, ihana She Wanna Go, mutta heidän ensimmäisen levynsä That's Not the Snow Red on niin cool, että pakko laittaa se tähän näytille:

Bändin nimi tulee muuten sen jäsenien nimien etukirjaimista, J = Jay (LilJay), P = Prince ja M = Maodi (tai Modi). Jay ja Prince ovat entisiä Lollipopin, kuuluisan taiwanilaisen poikabändin jäseniä, mutta he lähtivät ryhmästä ja perustivat myöhemmin Princen pikkuveljen, Maodin kanssa JPM'n. Nykyään nelijäseninen Lollipop tunnetaan nimellä Lollipop F, jonka "F" korostaa sanoja"four" ja "forever". Lollipop F ei vielä ole iskenyt minuun, mutta kyllä yksi ihan menettelevä biisi on löytynyt:

Näissä taiwanilaisissa biiseissä käytetään kyllä kauheasti autotunea aina ihan överiksi asti, vaikka se olisikin tarkoituksena niin hieman sitä voisi vähentää :'D
Mutta tässä laulussa ei autotunea taida kuulua, sillä kyseessä on yksi Taiwanin kuuluisimmista rockbändeistä, eli Mayday (五月天). Kyseinen biisi on Starry Starry Night -elokuvan samanniminen tunnuskappale.

Toivottavasti sain esiteltyä kiinalaista musiikkia edes hieman vaikkein itsekään vielä mikään ekspertti ole. Minusta kiinaksi laulettu musiikki ansaitsee enemmän huomiota Suomessakin :) Lopuksi vielä Vanness Wun (吳建豪) ja 2PM'n Junhon aivan ihana duettobiisi Undefeated (不敗):

Ja 謝謝 jos jaksoit lukea ja kuunnella! ;D

4 kommenttia:

  1. Tää oli kiva postaus munki mielestä :) Kannattaa myös tsekata taiwanilainen Farenheit-bändi, niilläki on ihan kivankuulosta musaa! (esimerkiksi tässä yksi: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nu1Wc0U58Zo )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu olenhan minä vähän heihinkin yrittänyt tutustua, mutta kun kahteen vuoteen ei näytä herroilta tulleen mitään musiikkia ryhmänä ja niitten biisit on jäänyt vähän... antiikkisiksi :D jos nyt tekisivät comebackin niin kyllä tykkäisin! ;D ja Aaron on tosi hyvännäköinen :3

      Poista