keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kpopin piilotetut tähdet, osa 6: Younha

 Tällä kertaa poikabändien vastapainoksi esittelen teille naisartistin. Minäpä en oikeastaan naisartisteja ja tyttöbändejä niin paljon kuuntele, mutta Younha on yksi niistä harvoista, joita edes silloin tällöin tulee kuunneltua.

Younha (윤하 | ユンナ)

 Niin, niin, onhan Younha todella kuuluisa artisti, mutta lähinnä Koreassa ja Japanissa. Younhalla ei ole ollut virallista YouTube -kanavaa ennen viimevuotista comebackkiä, eikä mikään laittomasti ladattu videokaan ylitä miljoonaa katsomiskertaa, joten päätin omistaa tämän postauksen Younhalle.

Younha, koko nimeltään Go Yun-ha (고윤하), aloitti uransa Japanissa 16-vuotiaana laulaen japaniksi. Younha oli jo nuoresta asti pitänyt japanilaisista draamoista ja musiikista sekä opiskellut itsenäisesti japania. Unelma laulajaksi tulemisesta kävi toteen myös japanilaisen draaman kautta vuonna 2004, ja Younhan ensimmäinen single Yubikiri -Japanese version- (ゆびきり - 日本語 version) julkaistiin Tokyo Wankei -doraman teemakappaleena.

Ensimmäinen kuulemani ja suosikkikappaleeni Younhalta on vuonna 2005 julkaistu Houkiboshi (ほうき星), jonka alunperin kuulin joskus vuonna 2009 Bleachin kautta. Tuo animen 3. ending oli pitkään lempibiisini nro.1, jota kuuntelin 24/7 ja osasin sen ulkoa niin japaniksi kuin suomeksikin. Sain jo silloin tietää Younhan olevan korealainen, mutten ajatellut siitä mitään ihmeellistä. Enkä edes tiennyt sellaista asiaa kuin 'Kpop'. Sukelsin YouTuben syövereihin ja kuuntelin muitakin Younhan biisejä, törmäten samalla koreankielisiinkin. Täten voin sanoa Younhan ehkä olevan ensimmäinen fanittamani korealainen artisti. Yhden korealaisbändin biisin olin ennen Younhaa kyllä kuullut, ja se oli TVXQ:n Share the World, joka soi One Piecen tunnarina silloin joskus muinoin ja sekin oli yksi lempibiiseistäni, tietenkin tietämättä että kyseessä on Korean legendaarisin poikabändi nro.1.

Unohdin Younhan kokonaan pitkäksi ajaksi, mutta kun kuulin Younhan viimevuotisesta comebackistä, löysin hänet taas.
Younhalla on hyvin kaunis ääni ja hän ansaitsee enemmän kuuluisuutta. Younha tunnetaan 2. korealaisena laulajana (BoAn jälkeen), joka on noussut Japanin Oricon -listalle 20 ensimmäisen kappaleen kärkeen. Ja tuo menestyksekäs kappale on tietenkin Houkiboshi:

Rakastan tätä kappaletta niin paljon! Sen sanat ovat todella kauniit ja olen aina rakastanut pianon yhdistämistä poppiin ja rockkiin. Younhan japani on minusta todella hyvää, enkä ilman Wikipediaa kai olisi tajunnut tyttösen olevan korealainen. Ensimmäinen koreankielinen biisi, minkä muistan kuuleneeni oli kai 2008-vuonna julkaistu Telepathy (텔레파시). Biisi löytyy Someday-levyltä, Younhan järjestyksessä 2. korealaiselta albumilta.
Ah, nostalgia :D Muistan katsoneeni tätä musiikkivideota silloin joskus lyriikoiden kera ja ihmettelin outoa kieltä :D
Younhan uusimman koreankielisen levyn, viime vuonna julkaistun Supersonicin paras biisi on ehdottomasti sen 'vetonaulabiisi' Run.

Tämä on niin kaunis musiikkivideo! Kaiken kruunaa tuo E.T. -parodia^^ Lopuksi vielä uusin Younhan tähdittämä musiikkivideo, eli rakkaan näyttelijämme So Ji-subin uudehko mv Picnic.

Nähdään taas pian bändiesittelyjen parissa! Seuraavalla kerralla eräs herkullinen duo :--------D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti